Convalescing children filled the space at 321 West Hill Street in Decatur, Ga., 99 years ago, when a building was erected as the East Wing of the Old Scottish Rite Convalescent Home for Crippled Children.

Today, the facility is a mixed-use building that includes the restaurant Scout, which opened in December 2016 after a renovation.

ScoutsGJ9A1019a

It was the bones of this building — listed on the National Register of Historic Places — that attracted Chris Martha, the restaurant’s managing partner, to the space.

ScoutsGJ9A0981a“We saw the building’s potential to be morphed into a great restaurant that wasn’t represented yet in this neighborhood,” Martha explains. “Specifically, it had great south-facing windows and a great street presence out front. And the space itself, how we envisioned changing it, lent itself, with the linear sense of space, the ability for the bar and dining areas to be close so there would be great energy.”

The building’s clerestory was also attractive, says Ed Seiber, founder and principal, Seiber Design, Atlanta. “It was part of the original historic building and a wonderful existing feature we wanted to highlight and bring back to prominence.”

ScoutsGJ9A1100aWhen the team came in, it gutted the kitchen (from a previous restaurant) and removed some interior walls “because we really wanted a contiguous space with bar, dining and exhibition kitchen,” Seiber explains. It was also important that every seat be either adjacent to a window or along the bar/display kitchen area, “to capture some of the original design intent of a building filled with natural light and fresh air,” he explains.

The challenges were mostly dealing with a building that had not been constructed with modern necessities in mind, such as HVAC, plumbing and electricity. And, to open up the space, interior walls had to be removed, and beams added since they were load bearing.

ScoutsGJ9A1226aa

Martha kept some of the existing features of the building, including a brick wall behind the bar, and some clay tile, as well as steel and wood trusses in the clerestory.

While Martha and Seiber aimed to open up the space, they also wanted to create some intimate spaces. So, opposite the bar are a couple of booths, and at one side of the bar is a small area with a low ceiling. There’s also a private dining space, which can be used for regular dining.

“So, we have some sub-areas that have a slightly different feel while everything is still open to everything else,” Seiber says. All of these areas are visually connected, he says, but also stand as their own individual settings.

Martha also opted to open up a covered, open-air porch along the front of the building that at some point had been enclosed.

ScoutsGJ9A1163a

One final challenge with the space was the ingress. Most customers enter from the parking lot in the rear, but others come in through the front door. It was a challenge locating the hostess stand to welcome everyone, Seiber explains, because the front door and back corridor don’t line up. So, he placed the hostess stand laterally between the two. “Coming in from each side you have a pretty clear view of where the host is, and we have a wall behind the hostess stand with some sconces on it to visually reinforce where it is.”